donderdag 1 december 2011

Vlaaij Top-15 van 28 november - 4 december 2011

Het kostte enige moeite om me door een oerwoud aan potentiële nieuwkomers te werken, want er waren wel véél plaatjes om te evalueren, maar er waren er slechts weinig die ook de strenge selectieprocedure doorstonden. De lijst is weer af, en dat is wat telt.
Twaalf van de vijftien chansons - om met Gerard Ekdom te spreken - van vorige week zijn er ook nu weer bij. We nemen slechts afscheid van Snow Patrol, Portugal. The Man en The Kooks. Goede, fijne nummers, dat zonder meer. Maar waar er nieuwe binnenkomers zijn, moeten er nou eenmaal ook platen sneuvelen. Van die nieuwe binnenkomers vinden we de nieuwe van Wolf Gang op plek 14. Het Nederlandse bandje The New Shining maakt z'n opwachting op plek 12, en de hoogste nieuwe binnenkomer is er op plek 8. Daar vinden we When the Thames froze, de sfeervolle samenwerking tussen Editors-zanger Tom Smith en ex-Razorlightdrummer Andy Burrows. Het wintergevoel mag uit de huidige temperaturen dan weliswaar nog niet echt naar voren komen, uit deze plaat komt het des te meer!
Bovenaan hebben we een wisseling van de wacht, want Ryan Adams moet het deze week met plek 3 doen. Kasabian stoot door van 4 naar 2, maar The Vaccines hebben zomaar hun tweede nummer 1 van het jaar te pakken. Waar er deze week geen enkele plaat écht bovenuit stak, liet ik me leiden door zinloze argumenten als 'best knap dat een plaat van anderhalve minuut na drie maanden veelvuldig draaien nog altijd leuk is', 'Amanda Nørgaard is een mooie vrouw' en 'er zit een ø in "Nørgaard"'. Waarvan akte.
De grote winnaars van deze week zijn zonder meer The Strokes, die met hun Machu Picchu liefst tien plekken omhoog stoten, maar ook Florence & The Machine en R.E.M. boeken winst. De klappen vallen vooral bij Headphone, Dry The River en Beirut. The Jezabels zijn waarschijnlijk al lang blij dat ze er in hun achtste week nog steeds bij zijn, en zich steeds zekerder weten van een plek in de Ultieme Vlaaij Top-15 van 2011.
Daarover gesproken: hou 16 december 's avonds vanaf een uur of 8-9 vrij in je agenda, want dan zal op Orinoco Radio vier uur lang het jaaroverzicht van de Vlaaij Top-15 te horen zijn, met een bloemlezing uit de top-15's van dit jaar en in het finale-uur de 15 allerbeste platen van 2011. Mis dat niet!


01           [02]        The Vaccines - Nørgaard

02           [04]        Kasabian - Re-wired
03           [01]        Ryan Adams - Lucky now
04           [14]        The Strokes - Machu Picchu
05           [03]        Headphone - Miracles
06           [07]        R.E.M. - We all go back to where we belong
07           [06]        Birdy - People help the people
08           [00]        Smith & Burrows - When the Thames froze
09           [05]        Beirut - Santa Fe
10           [13]        Florence & The Machine - Shake it out
11           [11]        The Black Keys - Lonely boy
12           [00]        The New Shining - Breaking the spell
13           [09]        Dry The River - Weights and measures
14           [00]        Wolf Gang - Back to back
15           [10]        The Jezabels - Endless Summer

Tot volgende week!

2 opmerkingen:

  1. Hey Kaj, ik bekijk jouw Vlaaij top 15 altijd met de nodige intresse, want er staan geregeld nummers in die mij ontgaan als er nieuwe muziek zijn opwachting doet. Verscheidene platen hoor ik wel voorbij komen op 3FM maar dus niet alle platen die jij in de wekelijkse top 15 plaatst. Ik heb alleen 1 opmerking/vraag. Je plaatst alleen het youtube filmpje van de nummer: 1 in je lijst, maar zou er niet een mogelijkheid bestaan dat je van alle 15 nummers een clipje plaatst? Scheelt mij een hoop 'opzoekwerk' :p Maare 'keep on the good work! Ik bekijk je lijst in ieder geval altijd met veel intresse!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Renata! Probeer eens op de titels van de liedjes te klikken ;) En verder staat er rechts in beeld ook een muziekspeler waarin alle op Grooveshark voorhanden zijnde liedjes uit de top-15 achter elkaar te luisteren zijn. En ehh: thanks voor het compliment!

    BeantwoordenVerwijderen